Clipul

Părerea psihologilor: cea mai singuratică criză de vârstă

„Este oficial: criza vârstei de mijloc există”, susţine un grup multinaţional de experţi care au descoperit perioada vieţii în care oamenii experimentează cel mai scăzut nivel al fericirii.
„Am identificat o «formă de U» clară în ceea ce privește bunăstarea oamenilor”, a declarat unul dintre autorii studiului, dr. Terence Cheng, de la Universitatea din Melbourne, Australia.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele unor sondaje reprezentative la nivel naţional, efectuate în Australia, Regatul Unit și Germania. Vârsta medie a participanţilor a fost de 40,9 ani, scriu autorii. Pentru a evalua nivelul bunăstării, experţii au luat în calcul răspunsurile oferite la chestionarele legate de acest aspect, incluse în toate sondajele analizate.

Concluziile au arătat că un individ atinge gradul cel mai scăzut de fericire în primii ani după împlinirea vârstei de 40 de ani. „Ceea ce este interesant este consistenţa rezultatelor în toate cele trei ţări pe care le-am examinat. Fericirea umană atinge cel mai scăzut grad în jurul vârstei de 40, până la 42 de ani”, a declarat dr. Cheng.

Într-un studiu anterior, efectuat de organizaţia de caritate pentru consiliere în relaţii Relate, autorii au observat că această criză a vârstei de mijloc începe mai devreme, în jurul vârstei de 35 de ani, scrie BBC.

„În mod tradiţional, am asociat criza de la mijlocul vieţii cu oameni care se apropie de 50 de ani, dar raportul arată că oamenii ar putea ajunge la această perioadă mai devreme decât ne așteptam”, a declarat directorul executiv al Relate, Claire Tyler.

„Ar putea fi, cu siguranţă, un grăunte de adevăr în ceea ce au descoperit – așteptările sunt mai mari în rândul persoanelor aflate la această vârstă, în ceea ce privește ceea ce au realizat în carieră și în viaţa de familie”, a declarat dr. psiholog Jane McCatrney. Cu toate acestea, experta ia în considerare posibilitatea ca adulţii de 35-44 de ani să fie mai deschiși în ceea ce privește mărturisirea problemelor lor de singurătate sau depresie, faţă de persoanele mai în vârstă.

Criza vârstei de mijloc durează diferit, de la femei la bărbați. În cazul bărbaţilor, aceasta poate dura între trei și zece ani, în timp ce femeile ar putea experimenta această criză între doi și cinci ani, potrivit unui studiu citat de The Telegraph.

Printre semnele care indică intrarea în această perioadă a vieţii se numără teama că o persoană mai tânără îţi va „fura” locul de muncă, evitarea dezvăluirii vârstei, comparaţiile frecvente cu alte persoane de aceeași vârstă privind aspectul fizic, găsirea de noi hobby-uri, cheltuirea de sume imense pentru cumpărarea anumitor obiecte sau insomniile din cauza problemelor legate de locul de muncă.

Loading...